Zielona mysz
  • Strona główna
  • Warsztaty
  • Wykłady
  • Prowadzący
  • Kontakt
  • Galeria
Search the site...
  • Home
  • Warsztaty
  • Domowe laboratorium chemiczne. Kuchnia (nie tylko) molekularna

Domowe laboratorium chemiczne. Kuchnia (nie tylko) molekularna

W przemyśle spożywczym wykorzystuje się wiele różnych substancji. Stosowane są one m.in. do zapewnienia pożądanych właściwości produktów, które zjadamy (lub wypijamy) na co dzień. Niektóre z tych substancji mamy w domu, innych musielibyśmy poszukać w specjalistycznych sklepach. Na zajęciach przekonamy się, jak w niecodzienny i zaskakujący sposób można wykorzystać własności tych substancji, a także zachodzące między nimi reakcje. Wspólnie sporządzimy miksturę, z której powstanie sztuczny kawior, owocowe dżdżownice, a na zakończenie sprawdzimy, czy ze zwykłej, pszennej mąki można zrobić efektowny fajerwerk.

Cel zajęć – uczestnicy potrafią:

  • zaproponować proste doświadczenie, wykorzystujące produkty dostępne w kuchni,
  • wykorzystywać dostępne w domu przedmioty i substancje do wykonywania doświadczeń i eksperymentów,
  • przestrzegać podstawowych procedur, obowiązujących podczas doświadczeń chemicznych.

Wiek uczestników: 7 – 12 lat

Ustawienie stołów: do pracy w kilkuosobowych grupach

Stoliki grupy

"Zielona Mysz" kontakt@zielonamysz.pl