W przemyśle spożywczym wykorzystuje się wiele różnych substancji. Stosowane są one m.in. do zapewnienia pożądanych właściwości produktów, które zjadamy (lub wypijamy) na co dzień. Niektóre z tych substancji mamy w domu, innych musielibyśmy poszukać w specjalistycznych sklepach. Na zajęciach przekonamy się, jak w niecodzienny i zaskakujący sposób można wykorzystać własności tych substancji, a także zachodzące między nimi reakcje. Wspólnie sporządzimy miksturę, z której powstanie sztuczny kawior, owocowe dżdżownice, a na zakończenie sprawdzimy, czy ze zwykłej, pszennej mąki można zrobić efektowny fajerwerk.
Cel zajęć – uczestnicy potrafią:
- zaproponować proste doświadczenie, wykorzystujące produkty dostępne w kuchni,
- wykorzystywać dostępne w domu przedmioty i substancje do wykonywania doświadczeń i eksperymentów,
- przestrzegać podstawowych procedur, obowiązujących podczas doświadczeń chemicznych.
Wiek uczestników: 7 – 12 lat
Ustawienie stołów: do pracy w kilkuosobowych grupach