Sięgając po kromkę chleba, owoc lub szklankę soku, najczęściej myślimy jedynie o zaspokojeniu naszego głodu lub pragnienia. Często nie zastanawiamy się, co zawierają produkty spożywcze, które konsumujemy. Podczas naszych zajęć „weźmiemy je pod lupę”. Przekonamy się, że kuchnia może się łatwo przemienić w laboratorium naukowe. Uczestnicy warsztatów samodzielnie określą zawartość skrobi w różnych produktach, przeanalizują też różnice zawartości witaminy C w wybranych owocach, ich przetworach i preparatach witaminowych. Sprawdzimy, dlaczego substancje odżywcze są dla nas źródłem energii, przekonamy się również, dlaczego nie należy kichać podczas przygotowywania ciasta.
Cel zajęć – uczestnicy potrafią:
- przeprowadzić prosty test na obecność skrobi w produktach spożywczych,
- objaśnić zasady i przeprowadzić proces miareczkowania,
- krytycznie odnosić się do niektórych informacji, zawartych na etykietach produktów spożywczych,
- uzasadnić, że substancje zawarte w pokarmach stanowią źródło energii dla organizmu człowieka.
Wiek uczestników: 10 – 15 lat
Ustawienie stołów: do pracy w kilkuosobowych grupach